Perfect Welding

Aktuálna stránka nie je bohužiaľ dostupná vo vybratom jazyku.

Chcete zmeniť jazyk a navštíviť domovskú stránku alebo by ste chceli zostať na aktuálnej stránke?

Zmeniť jazyk
Perfect Welding

Need more speed PŘÍPAD PRO SVAŘOVACÍ TRAKTOR

Individuální vzduchové rozvody jsou specialitou společnosti Aumayr GmbH se sídlem v rakouském Steyreggu. Tato rodinná firma se díky své vysoce kvalitní práci již mohla podílet na realizaci některých prestižních projektů, například nejmodernějšího evropského hudebního divadla v Linci.

Společnost Aumayr je jedním z nejznámějších rakouských výrobců systémů vzduchových rozvodů a zaměstnává zhruba 300 pracovníků na třech místech v Rakousku a České republice. Rodinná firma založená v Linci roku 1965 disponuje díky svým počítačově řízeným děrovačkám a laserovým řezačkám, elektrickým ohýbačkám se servopohonem a dalším technologicky vyspělým systémům skvěle vybaveným strojovým parkem pro zpracování kovů.

Díky vlastnímu konstrukčnímu a vývojovému oddělení zde mohou od základu vyvíjet a vyrábět specifické zákaznické výrobky. Tato inovativní technologie kovů umožňuje společnosti Aumayr vyrábět i takové vzduchové rozvody, při nichž by běžný vzduchotechnik narazil na hranice svých možností. Počátkem roku 2018 získala společnost velkou zakázku na dodávku svařovaných vzduchových rozvodů z ušlechtilé oceli. Již při kalkulaci nabídky bylo zřejmé, že v důsledku stovek běžných metrů svarových švů a požadavkům na nejvyšší kvalitu budou potřeba nové alternativy k doposud používanému ručnímu svařování. Především bylo třeba bez deformace a s trvale vysokou kvalitou svařovat plechy s tloušťkou až čtyři milimetry u součástí vzduchových rozvodů, které byly v určitých případech dlouhé až šest metrů, vysoké 2,5 metru a široké 1,5 metru.

MECHANIZACE, KVALITA A HOSPODÁRNOST

Důležitými cíli při výrobě větracích součástí byl mechanizovaný svařovací proces, perfektní kvalita svarových švů u všech součástí i optimalizace nákladů díky eliminaci dokončovacích prací a vyšší rychlosti svařování.

Aby se podařilo tato kritéria splnit, rozhodla se společnost Aumayr zakoupit svařovací traktor od společnosti Fronius. Volba padla na robustní a flexibilní ArcRover 22. „Hlavním důvodem pro jeho pořízení byla kompaktní konstrukce svařovacího podvozku a kompatibilita se svařovacími systémy Fronius TPS 5000 CMT a TPS/i 500, které již společnost vlastnila. ArcRover 22 používáme od března 2018. Naši svářeči oceňují především robustnost a lehkou ovladatelnost svařovacího traktoru,“ objasňuje Erwin Kunst, vedoucí oddělení technologie kovů ve firmě Aumayr a pokračuje: „Již při prvních testech jsme zjistili lepší a zejména neměnnou kvalitu svarových švů při vyšší rychlosti svařování. Podvozek se navíc snadno montuje a díky svým vodicím kolejnicím udržuje neustále stejnou stopu.“

PERFEKTNÍ VÝSLEDKY DÍKY KOMBINOVANÉMU PROCESU

Kvůli vytvoření co nejlepší kořenové vrstvy při svařování zhruba čtyři milimetry tlustých stěn součástí vzduchových rozvodů se odborníci na svařování rozhodli pro pulzní proces s průměrnou velikostí proudu 300 A. Ten zaručí potřebný vnos tepla. Pro segmentové svařování pří- rubových desek a vyztužovacích žeber v příčném i podélném směru byl použit o trochu „studenější“ a s ohledem na kvalitu svarů bezkonkurenční kombinovaný proces Fronius CMT (Cold Metal Transfer). Ten podle konkrétního použití přizpůsobuje poměr mezi procesními cykly horkých pulzů a studených fází procesu CMT. Výsledkem jsou perfektně svařené a téměř bezrozstřikové kovové spoje bez jakékoli deformace.

„Konstantní pojezdová rychlost svařovacího traktoru v kombinaci se správnými svařovacími procesy představovaly důležité faktory pro vysokou a konstantně reprodukovatelnou kvalitu svarových švů,“ vysvětluje Erwin Kunst. „Nakonec byla naše očekávání výrazně překročena. Zvláštní poděkování patří odborníkům na svařování ze společnosti Fronius, kteří nám od začátku pomáhali. Společně se nám podařilo optimalizovat jak kvalitu svařování, tak i výrobní časy. Investice do systému ArcRover 22 byla absolutně správným rozhodnutím.“

 

 

Systém ArcRover 22 od společnosti Fronius přesvědčuje svářeče zejména svou robustností a lehkou ovladatelností.