Perfect Welding

Aktuálna stránka nie je bohužiaľ dostupná vo vybratom jazyku.

Chcete zmeniť jazyk a navštíviť domovskú stránku alebo by ste chceli zostať na aktuálnej stránke?

Zmeniť jazyk
Perfect Welding

RYCHLEJŠÍ NEŽ HASIČI

Rodinná americká firma Spencer Manufacturing ze South Haven ve státě Michigan již téměř 30 let vyrábí individuální hasičská vozidla. Svařování dvou hliníkových bočních stěn se stabilní hranou umožňující lakování trvalo doteď takřka 16 hodin, jelikož materiál vyžadoval velké množství dokončovacích prací. Pomocí zařízení Fronius TPS 320i Compact se podařilo tuto dobu zkrátit o 75 procent. Firma Spencer díky tomu může každý rok vyrobit o jedno nebo dvě zásahová vozidla více – a občas dokonce i stroj na sklízení borůvek.

Hliník je v oboru svařování považován za těžko zpracovatelný materiál. Dosáhnout u tohoto materiálu svarových švů vysoké kvality často trvá velmi dlouho. Společnost Spencer Manufacturing by o tom mohla vyprávět: rodinná firma ročně navrhuje a vyrábí 20 až 25 na míru zkonstruovaných hasičských vozidel pro komunity v USA. Zákazníci se nacházejí jak na vzdálené Aljašce, tak i v těsné blízkosti jihozápadního Michiganu. Každé vozidlo je navrženo podle individuálních zadání. V hasičském vozidle musí každý čtvereční centimetr nabízet optimální funkčnost, protože obsahuje hasicí vybavení a ovládací prvky. Firma Spencer nabízí pro tyto účely řešení od malých držáku nástrojů až po změnu kompletní konfigurace přístupu. Díky tomu nemusí již hasiči nastoupit do vozidla, aby dosáhli na žebříky nebo různé předměty z vybavení.

Podle příslušných požadavků se pomocí 3D modelu nakonfiguruje rám. Ve firmě se pak řežou a svařují extrudované hliníkové trubky. Zaměstnanci následně připevňují boční stěny. Svarové švy v místech připevnění bočních stěn k rámu trvaly v minulosti velmi dlouho kvůli dokončovacím pracím. Na rovném povrchu lze sice otvory ve svarovém švu vyplnit i nalakovat, nicméně plnicí materiál v důsledku opotřebení a povětrnostních vlivů postupem času oprýská. Z tohoto důvodu musí být hrana z pevného kovu.

Při použití svařovacího zdroje MIG, který společnost Spencer používala dříve, trvalo samotné svařování jen několik minut. Smirkování, hoblování a broušení nutné k dosažení stabilní hrany umožňující lakování, však trvalo mnohem déle. „Na jedno vozidlo a dvě stěny jsme dříve potřebovali 16 hodin,“ vypráví vedoucí společnosti Grant Spencer. Navzdory této obrovské námaze nebyla kvalita svarových švů vždy optimální. Díky svařovacímu systému Fronius TPS 320i Compact mohla společnost Spencer zkrátit dobu tohoto pracovního kroku o 75 procent. 

MÉNĚ DOKONČOVACÍCH PRACÍ

Firma Spencer Manufacturing pracuje se zařízením TPS 320i Compact teprve několik měsíců. Pro tyto účely využívá především funkci SynchroPulse – pulzní obloukové svařování tavící se elektrodou v ochranné atmosféře (GMAW). Většinu času ušetří firma Spencer v rámci dokončovacích prací. Zařízení TPS/i nabízí bezrozstřikové zapalování a inteligentní oblouk, který se během svařování přizpůsobuje nastaveným parametrům. Celkově dochází k méně rozstřikům, k dobrému průniku i vzniku vynikajícího profilu svarové housenky. Svar je pevný a vyžaduje nenáročnou přípravu pro základní nátěr a lakování. „Díky novému postupu zvládneme obě stěny za pouhé čtyři hodiny,“ zdůrazňuje Grant Spencer.

Další výhodou je inteligentní design ovládacích prvků na svařovacím hořáku. Pro společnost Spencer se jedná o mimořádnou pomoc zejména při práci na konstrukci rámu. „U svařovacích systémů jiných výrobců lze upravit mnohá nastavení pouze na zařízení a zaměstnanci jsou tak více v pohybu. Ovládání na svařovacím hořáku skutečně šetří čas a usnadňuje práci.“

Uživatel může u zařízení TPS/i měnit celou řadu nastavení přímo na hořáku, např. horký start, tac a vyplňování prohloubenin. Tyto vlastnosti jsou praktické zejména při svařování hliníku, aby bylo možné prorazit zoxidovanou vrstvu a čistě dokončit svar. Zařízení Fronius TPS/i je určeno také pro nezkušené svářeče, jelikož za účelem usnadnění procesu využívá ovládání tvaru vln. Díky této koncepci je svařovací systém všestrannější a umožňuje svařovat hliník, ocel a další kovy pomocí jediného přístroje.

SKLIZEŇ ÚSPĚCHU

Společnost Spencer Manufacturing plánuje využít tuto všestrannost také ve své dceřiné společnosti Haven Harvesters. Ta vyrábí z oceli a hliníku stroje na sklízení borůvek. Obě firmy sídlí na stejném místě – uprostřed největší oblasti pro pěstování borůvek na světě. Stroje na sklízení musí být vyrobeny tak, aby vydržely náročné podmínky na poli a zároveň dokázaly zpracovat jemné borůvky. Ocel se dobře hodí pro použití v zemědělství, ale rezaví a je velice těžká, což znamená, že vybavení někdy uvízne v blátivých polích. Alternativou jsou proto stroje na sklízení vyrobené z hliníku. Pokud jsou však vyrobeny podle stejného principu jako stroje z oceli, nedokážou odolat obtížným podmínkám práce na poli.

Rodina Spencerových však hliníku skutečně rozumí. „Hliník se více prohýbá, což je nutné brát v úvahu,“ myslí si Grant Spencer. Tento rok by měla firma Haven podle plánu vyrobit pět sklizňových strojů. Kvůli této dodatečné práci je velkou výhodou fakt, že společnost zkrátila pracovní dobu potřebnou na jedno hasičské vozidlo o dvanáct hodin. Grant Spencer odhaduje, že vzhledem tomu budou moci každý rok vyrobit o jedno až dvě vozidla více. „Díky tomu jsou naše hasičská a záchranná vozidla dříve na silnicích a mohou pomáhat lidem tam, kde jsou potřeba.“

„Jedná se o takový nástroj, u kterého si následně říkáte, jak jste se bez něj mohli dříve obejít.“

VYJÁDŘENÍ FIRMY SPENCER MANUFACTURING k zařízení TPS 320i Compact po prvních měsících používání.