Perfect Welding

Aktuálna stránka nie je bohužiaľ dostupná vo vybratom jazyku.

Chcete zmeniť jazyk a navštíviť domovskú stránku alebo by ste chceli zostať na aktuálnej stránke?

Zmeniť jazyk
Perfect Welding

"Nikdy neříkáme, že neexistuje řešení." Pohled do centra spojovací techniky ve společnosti Magna Steyr.

Magna Steyr Společnost Magna Steyr je součástí kanadsko-rakouského koncernu Magna. Tento výrobce vozů na zakázku vyvíjí a vyrábí kompletní vozy pro výrobce OEM. Ve své více než stoleté historii společnost Magna Steyr vyrobila do dneška přes 3,5 milionů vozů v 29 různých modelech. Centrum spojovací techniky společnosti Magna Steyr je součástí obchodní jednotky Painted Body a nachází se v hlavním sídle Magna Steyr v Grazu.

Na první pohled působí jako muzeum inovativních technologií: Je světlé a čisté, exponáty jsou pečlivě popsané. Jsou tu celé díly karosérií, např. dveře nebo B sloupky, ale také úzké zkušební plechy z různých kovů. Stojí tu i kompletní karosérie, na které jsou dobře vidět svařované body, svary a nýty. Mezi nimi uvidíte také stojany s roletovými systémy, cedule a přístroje. Příležitostné poznámkové lístky přitom upozorňují, že se jedná o pracoviště.

Mnohá ze zařízení v této hale jsou systémy pro odporové bodové svařování. Toto čisté tepelné spojování je v automobilovém průmyslu velmi oblíbené. Mimo jiné se zde testuje nový systém DeltaCon od společnosti Fronius pro bodové svařování hliníku.

Společně se svým šestičlenným týmem má na starosti centrum spojovací techniky společnosti Magna Steyr v rakouském Grazu. Tato společnost zde vyrábí kompletní vozy – aktuálně Mercedes-Benz třídy G, BMW řady 5, BMW Z4, Toyota GR Supra a Jaguar E-PACE a I-PACE. V centru spojovací techniky se vyvíjejí a detailně testují teplé i studené techniky spojování používané při výrobě karosérií: Pro které materiály je tento postup vhodný? Jsou spoje metalurgicky stabilní? Zvládnou zaměstnanci využívat tento proces? A v neposlední řadě: Jsou náklady v pořádku?

Ze vstupní haly se dá vejít k několika pracovištím ručního svařování, zkušebnám a robotickým buňkám. Můžete zde vidět různé špičkové technické vybavení: přístroje pro metalurgickou kontrolu, složitě vyhlížející laserové hlavy, vysoce moderní svařovací systémy a mnoho dalšího. To je potřeba, protože centrum spojovací techniky provádí všechny počáteční testy až po schválení použité materiálové technologie. A to pro všechny běžné spojovací postupy, např. prorážecí nýtování, odporové bodové svařování, šroubování, lepení, ohýbání, svařování MIG/MAG a laserové procesy. „Vzhledem ke kombinaci materiálů je technika spojování stále důležitější a také stále složitější,“ odůvodňuje tyto komplexní techniky W. Karner.

ABY TO DRŽELO

Do pracovní náplně centra spojovací techniky však patří nejen testování a vývoj: Když se vyskytnou problémy v sériové výrobě, je tým ihned k dispozici. Kromě toho se zde vzdělávají učni. Každý technický učeň ve společnosti Magna Steyr se musí učit svařovat – v roce 2019 to bylo asi sedmdesát učňů. A to Wernera Karnera, který je sám vyučený a nadšený svářeč, těší. „V automobilové karosárně se nyní sice svařování MIG/MAG co nejvíce vyhýbají, ale ono se neustále vrací. Také u vývojových novinek, jako jsou akumulátorové vany, se znovu hodně svařuje.“ W. Karner lakonicky vysvětluje důvod: Tomu může Christoph Pangerl ze společnosti Fronius jen přitakat. Jako vedoucí péče o klíčové zákazníky je odpovědný za péči o společnost Magna Steyr. Neustále společně vyvíjejí nová řešení – ať už pro svařování oceli a hliníku nebo pro zvláště efektivní bodové svařování hliníku. Motto vedoucího centra spojovací techniky zní: „Nikdy neříkáme, že neexistuje řešení.“ A zdůrazňuje, že všichni ze společnosti Fronius jej vždy maximálně podporovali, aby se toto motto skutečně stalo realitou. W. Karner spolupracuje se společností Fronius již více než třicet let. Tento partnerský vztah je pro něho velmi důležitý. „Na Fronius se můžu stoprocentně spolehnout – když něco potřebuji, někdo tu je. Nejlepší je servis. A je to velmi kvalitní vztah.“ V současné době centrum spojovací techniky testuje zejména kleště DeltaCon pro odporové bodové svařování. Ve společnosti Magna Steyr již dlouhou dobu používají také svařovací systémy TPS/i s procesem CMT vyvinutým společností Fronius a systémy TransSteel.

Oba se na sebe usmívají a je poznat, jak přátelský jejich vztah je – v pravém slova smyslu svařený společně vyřešenými výzvami.